ראשון לציון היא אחת הערים המתפתחות ביותר בשנים האחרונות. השכונות הוותיקות מתחדשות וצומחות לגובה, שכונות חדשות צצות גם בחלקה המזרחי וגם בחלקה המערבי ולא רק מספר התושבים ממשיך לנסוק מעלה אלא גם גופים עסקיים גדולים עוברים אל העיר שבחלקו הדרומי של גוש דן ומחזקים אותה אף הם.
ההתחלה
ראשל"צ הוקמה ביולי 1882 על אדמות כפר ערבי בשם עין קרא. 17 המייסדים חוו קשיים רבים אבל גם הצלחות מרשימות – וכך למשל בפברואר 1883 הצליחו להשלים את חפירת הבאר הראשונה (שמשמשת כיום כאתר תיירותי בשם "באר מצאנו מים"). מי שסייע רבות למתיישבים היה הברון רוטשילד, גם במתן הלוואות וגם בשליחת מומחים שסייעו לאנשי המושבה לגדל ענבים ולהפיק יין. ב-1886 הוקם בעיר בית ספר – ביה"ס העברי הראשון בארץ ולמעשה אף בעולם.
תחילת הזינוק
ב-1950 הפכה ראשון לציון לעיר. דוגמה נוספת לחדשנות שאפיינה את ראשל"צ מאז ומתמיד הייתה בחירתה של חנה לוין לתפקיד ראשת העיר ב-1956 – האישה הראשונה שכיהנה בארץ בתפקיד זה.
לקראת סופה של המאה ה-20 החלה העיר לצמוח בקצב מואץ, בעיקר מערבה וצפונה עם שכונות חדשות כמו נווה הדרים ומישור הנוף. כמו כן צורף לעיר המושב נחלת יהודה. בתקופה זו נקלטו בראשל"צ בהצלחה עולים רבים מאתיופיה, והם הוסיפו עוד נדבך לעיר הרבגונית שכבר קלטה גלי עלייה מכל רחבי העולם מאז היווסדה.
ראשון לציון במאה ה-21
ההתפתחות המרשימה של ראשון לציון נמשכה גם במאה ה-21 ואף התעצמה. בעיר נפתחו שתי תחנות רכבת, הכבישים שמחברים אותה אל חלקי הארץ האחרים שופרו, וגם בתוך העיר ישנה תחבורה ציבורית יעילה.
לצד המשך ההתרחבות של העיר ניתן לזהות שינוי נוסף – מפרטים מרשימים יותר לנדל"ן ברחבי ראשל"צ. במקביל מופנית תשומת לב רבה לפיתוח הסביבתי ולטיפוח ריאות ירוקות. דוגמה מצוינת לכך היא שכונת אברמוביץ' שנמצאת בין שני רחובות מרכזיים, הרצל וז'בוטינסקי. בשכונה זו נמצא היכל התרבות של העיר ומספר מוסדות חשובים, ולמרות זאת היא שומרת על אופי שקט ונינוח, יש בה קרוב למאה גני ילדים וכן בתי ספר שנחשבים איכותיים, פארקים מטופחים ופרויקטי נדל"ן שמציגים התחדשות עירונית במיטבה.